Skapa en drömsk miljö med trädgårdsgångar

Om du har en trädgård och drömmer om att skapa en fin miljö så kan du plantera vackra buskar, träd och blommor. Men pricken över i:et är verkligen trädgårdsgångar som slingrar sig vackert mellan de olika delarna av trädgården. Det är mycket mer lockande att använda stenlagda trädgårdsgångar istället för små slitna stigar.

Vackra trädgårdsgångar är inte särskilt svårt att skapa själv, det gäller bara att använda rätt material. Du kan göra enklare gångar eller mer komplicerade, beroende på vilken estetik du är ute efter och vilken funktion gångarna ska fylla.

Stenlagda trädgårdsgångar

En stenlagd trädgårdsgång kan vara några enkla stenar som läggs ut i trädgården, eller en riktig gedigen stig som kräver mer underarbete. Men i gengäld ser det prydligare ut och håller väldigt länge om det byggs på rätt sätt. Om du ska köra bilen på trädgårdsgången måste den givetvis tåla hög belastning.

En enkel trädgårdsgång

Du skär bort den översta gräsytan och planar till jordytan under. Sedan sätter du dit stenen så att den ligger jämnt med gräsytan. Det låter dig klippa med gräsklipparen över och runt stenen utan att knivarna slår i. Den här metoden räcker om du bara vill ha en enkel trädgårdsgång, men efter en vinter kommer de inte att ligga plant och till slut sjunker de. Då måste du lyfta upp dem och fylla med sand under.

En mer robust stig

Vill du hellre lägga en rejäl trädgårdsstig så gräver du ur där du vill ha gången. Du måste sedan lägga en markduk eller fiberduk. Markduken ser till att inga ogräs och annan växtlighet tränger sig igenom gruset. Gruset som läggs ovanpå håller sig även på plats med hjälp av en markduk, annars trycks det ner med tiden efter lång användning.

Nästa steg är att fylla på med grävlagergrus. Sedan ska bärlagret packas och det gör man med en vibrator som går att hyra hos olika företag. Efter det fyller du allt med sättsand och sätter dit dina plattor. För att göra det extra snyggt och hållbart kan du även sätta dit kantstenar.

Lämna en kommentar