Många väljer att bli hyrläkare

Om du är utbildad läkare har du säkert funderat på om det är bättre att vara fast anställd än hyrläkare. Eller så kanske du är patient hos en vårdcentral eller ett sjukhus och funderar på varför så många väljer att bli hyrläkare? Det finns flera anledningar till det, men det beror framförallt på flexibilitet och högre löner.

En hyrläkare kan även kallas för en stafettläkare. Det är ofta en allmänläkare som arbetar inom vården på ett tillfälligt kontrakt för att fylla en plats som inte kan fyllas med fastanställd personal.

Hur man blir hyrläkare

Många nyutexaminerade allmänläkare väljer att bli stafettläkare. Det är enkelt att bli hyrläkare och många driver sitt egna företag och fakturerar arbetsplatserna direkt. Att hitta kunder kan vara så enkelt att de själva frågar sjukhus och vårdcentraler – behöver ni en hyrläkare? Eftersom vården är underbemannad så får man sannolikt ett jakande svar av de flesta.

Men många väljer även att arbeta genom bemanningsföretag som sköter kontakterna och alla kontrakt åt en. Det är ett smidigt upplägg som garanterar att läkaren får bra betalt och den flexibilitet som så många önskar. Ett bemanningsföretag för hyrläkare kan anställa läkarna själva, men det går även att fakturera bemanningsföretaget om man driver eget.

En flexibel arbetsplats

Alla vill inte jobba på samma plats hela tiden, utan de väljer att jobba på många olika medicinska enheter för att få mer erfarenhet. Det stämmer framförallt för yngre läkare som vill jobba på olika platser innan de kanske går vidare till en fast anställning. Flexibiliteten gör att de kan testa på olika former av anställningar på olika platser, vilket ger dem möjligheten att ta reda på vad som egentligen passar dem. Dessutom kan de välja att ta arbetspass som passar hur de vill lägga upp sin vardag.

Mycket högre ersättning

Ersättningen för hyrläkare kan vara mycket högre än om man har en fast tjänst. Ibland kan den till och med vara dubbelt så hög. Allra högst är den om man kan vara flexibel med sitt geografiska läge, för då kan man arbeta där det verkligen är brist på läkare och ersättningen är högre.

Lämna en kommentar