Hur ska man tänka i svåra perioder?

Ingens liv är perfekt, svåra perioder kommer och går. Hur man ska tänka i svåra perioder är väldigt individuellt och beror till stor grad på vad som orsakar den svåra perioden. Om en familjemedlem gått bort, du förlorat jobbet eller du har en livskris av något slag – kan situationen hanteras på olika sätt. Här kommer några grundtips som kan appliceras på olika slags svårigheter i livet.

Det här går över

Oavsett vad som orsakat den svåra perioden kan uttrycket ”Det här går över” hjälpa oerhört mycket. Försök intala dig själv om att livet kommer bli bättre. Detta tankesätt kan göra situationen lite lättsammare och kännas mer hanterbar. I vissa fall kan dock detta mantra inte vara lika effektivt. Om en familjemedlem har gått bort kommer självfallet saknaden av den personen inte gå över. I det fallet kan det vara bättre att låta sig känna all sorg och processa sorgen i lugn och ro. Att tänka ”Det blir lättare med tiden” kan vara skönt eftersom då intalar du dig själv att det kommer bli lättare med tiden, även om det kan vara svårt i stundens sorg. Det viktigaste är att vila i att en svår period är överkomlig och det kommer bli bättre med tidens gång.

Agera utifrån situationen

Beroende på vad som orsakat den svåra perioden kan olika saker göras. Om du exempelvis förlorat ditt älskade jobb som du haft i många år är det lätt att bli förstörd. Då är det ett ypperligt tillfälle att tänka: ”Det här var meningen, nu har jag chansen att hitta något bättre och utvecklas professionellt!”. Dra upp dig i kragen och lägg all energi på att hitta ett nytt jobb som är ännu bättre och hjälper dig utvecklas ännu mer. Kom ihåg att ett misslyckande är en möjlighet för något bättre.

Lämna en kommentar